05 Jul
Ce se întâmplă în corpul tău atunci când ești stresat?

Ce se întâmplă exact în corpul tău atunci când ești stresat?                                                           

Atunci când ne aflăm în situații stresante, corpul nostru răspunde cu o reacție biochimică, producând hormoni care au efecte fizice specifice. 

Această reacție naturală este cunoscută ca reacție la stres și poate fi declanșată de nevoia fizică sau emoțională.                                                         

 Răspunsul la stres este un mecanism de supraviețuire, o adaptare evoluționistă care i-a ajutat pe strămoșii noștrii să facă față într-o lume plină de pericole amenințătoare asupra vieților lor ca de exemplu: lei, tigrii, urși, etc.

Corpul nostru reacționează instinctiv la pericol, pregătindu-ne atât fizic cât și mental pentru o confruntare. Un amestec de mesageri chimicali și hormoni sunt eliberați în organism pentru a ne face mai alerți și a ne da un “boost”  de energie.  

Reacția la stres ne-a echipat pentru a putea face față cu succes în situațiile de provocare. Strămoșii noștrii au spraviețuit pentru că au avut capacitățile mentale și fizice necesare ca să fugă de, să se lupte cu, orice ar i-ar fi amenințat. 

Ok, deci leii se prea poate să nu te vâneze în drum spre școală în fiecare dimineață, dar viața modernă ne amenință cu alte provocări.

 Nu ai vrea să poți fi capabil să fugi cat de repede posibil atunci când te-ai afla în vre-un pericol?        

Ne folosim de răspunsul la stres chiar și atunci când nu ne simțim amenințați. La o întrecere, de exemplu, nu vei muri dacă nu alergi suficient de repede. Însă hormonii și chimicalele din corpul tău își măresc nivelul atunci când te stresezi, mărind nivelul de oxigen și energie care ajunge în mușchii tăi, și permițându-ți să alergi mai repede decât ai fi putut să o faci dacă erai calm.                                                                                                                                     

 A fi stresat înainte de un examen este deasemenea un lucru comun, însă știai ca răspunsul la stres în aceasta situație îți poate face defapt mintea mai ageră?                                                             

Adrenalina este unul dintre hormonii eliberați în timpul răspunsului la stres, și fără îndoială ai auzit fraza de “adrenaline rush”. Este acel sentiment pe care îl avem atunci cnd cerem cuiva o întalnire, sau terminam un set de examene, și pare că tot stresul a meritat în final.                              

Cortizolul este hormonul primar din stres cu rol de suprimare a sistemului imunitar și rol antiinflamator în corp.

Organismul dispune de o anumită flexibilitate, care îi permite acestuia să mențină un echilibru intern și un acord cu mediul. 

Procesul vital necesită o continuă ajustare și reajustare a organismului pentru a restabili echilibrul mereu întrerupt.

 Acest echilibru al organismului se realizază prin procesele de acomodare și asimilare, realizând schimburi neîntrerupte între organism și mediu. 

Procesele de acomodare și asimilare interacționează permanent pentru a menține starea de echilibru relativ stabil care definește adaptarea. 

Adaptarea la stres este biologică, socială și psihologică. În orice situație de viață în care organismul este solicitat, mecanismul adaptativ generează stres. 


Există două forme de stres: stres negativ  sau distres, și stres pozitiv sau eustres.

 Studiile ne arată faptul că ambele tipuri de stres pot fi dăunătoare organismului în anumite situații, perceperea asupra unui eveniment poate fi facut ca fiind plăcut sau neplăcut. 

Evenimentul în sine fiind întotdeauna un factor stresor fie că este vorba despre căldură sau frig, pierdere sau câștig, nuntă sau înmormântare, vești bune sau rele.       

 Stresul poate fi acut sau cronic. Stresul acut este acela în care factorul stresor acționează minute sau ore în timp ce în cazul stresului cronic factorul stresor lucrează zile sau luni de zile.                

 Stresul apare în majoritatea cazurilor ca reacție la o frustrare puternică. Atunci când integritatea fizică sau morală a persoanei este amenințată de către frustrare, apare reacția la stres.

În The Stress Souluțion, Lyle H.Miller Phd și Alma Dell Smith. Phd vorbesc despre stresul cronic, spunând despre el că apare atunci când individul nu vede nici-o cale de a scăpa dintr-o situație considerată ca fiind foarte dificilă. Lipsit de speranță, individul se oprește din a mai căuta soluții. Stresul cronic poate duce la violență, sinucidere, acciedent vascular cerebral, atac de cord, tulburări psihice, etc.


Un factor stresor este o altă denumire pentru declanșatorul reacției de stres. Acești factori stresori nu trebuie să fie neapărat evenimente semnificative sau traumatizante. 

Faptul că ai pierdut autobuzul sau că ești nevoit să ții un discurs în fața clase, pot să te facă să simți deasemenea emoțiile asociate stresului. 

Ca de exemplu, furie, frustrare sau îngrijorare.            

Factorii stresori sunt divizați în două tipuri: interni și externi. Fiecare dintre aceștia poate fi fizic sau psihologic. 


De exemplu durerea este un factor stresor fizic și este cauzat extern.

 Însă îngrijorarea în legătură cu felul în care arăți este un factor stresor intern care este psihologic, adică îngrijorarea începe în propria minte.                                                                                                      

 Stresul psihologic intern poate fi uneori cel mai dificil pentru organism pentru că aparent nu are soluție. Acești stresori sunt anxietăți legate de evenimente care se pot sau nu întâmpla și atât timp cât de îngrijorezi cu privire la ele, corpul tău va fi afectat de ce simți.   

Dacă ți-a plăcut articolul dă un share acestei postări și facilitează accesul la informație.

Larisa Herculea Andronic

Psihoterapeut și Hipnoterapeut


Comentarii
* E-mailul nu va fi publicat pe site.